Klassieke Homeopathie Gezond in Balans!
IACH Alonissos Greece

George Vithoulkas

Tijdens mijn studiejaren werd ik enorm geïnspireerd door professor George Vithoulkas die zich al jaren met veel toewijding inzet voor de homeopathie.

Hij werd geboren in Athene in 1932 en is in Afrika en India homeopathie gaan studeren. In 1966 behaalde hij in India zijn diploma en een jaar later begon hij in Griekenland zijn praktijk. Later is hij artsen bij gaan scholen in homeopathie. Dit leidde tot de Athenian school of Homeopathic Medicine in 1970, nu The Center of Homeopathic Medicine genaamd, met Vithoulkas als directeur. Hier leidt hij artsen op tot homeopaat. In 1976 begon hij met organiseren van internationale homeopathische seminars. In 1994 richtte hij the International Academy for Classical Homeopathy op met als doel postgraduatie opleidingen aan te bieden voor homeopaten uit de gehele wereld. Een samenvatting van zijn colleges wordt wereldwijd, ook in Nederland, als ‘videonascholing’ aangeboden. Hierin komen theorie, Materia Medica, live-casuïstiek met analyses en follow-ups aan bod. Erik van woensel, zijn 'rechterhand', begeleidde ons bij deze lessen, waar ik enorm veel van geleerd heb. Ik kende Erik al van mijn eerste opleiding in Amersfoort, waar hij ook les gaf. Later kon ik me aansluiten bij zijn supervisiegroep, waar hij ons verder begeleidde bij de moeilijkere casussen.

Door de enorme ervaring van Vithoulkas, zijn toewijding en zijn kennis heeft hij in Griekenland de homeopathie als wetenschap weten neer te zetten en heeft hij het respect van de medische wereld zodanig verworven dat hij het eredoctoraat heeft mogen ontvangen aan de Universiteit van Mytilene.

De afgelopen 4 jaar ben ik een korte periode naar Griekenland gegaan om live casuïstiek te volgen. Patiënten worden hier tientallen jaren gevolgd. De meest ingewikkelde casussen komen aan bod. Terwijl George Vithoulkas in zijn praktijkruimte het consult afneemt, zijn wij in het leslokaal toehoorders. Na het consult analyseren we gezamenlijk de casus en laat hij ons meedenken over de oplossing hiervan.

In Nederland zijn er in totaal 22 homeopaten die, net als ik, hun opleiding aan de International Academy for Classical Homeopathy hebben afgerond.